top of page
Caută

Drumul Minei Ceptura, viitorul Greenway din Dealu Mare

Iată un bun început pentru 2021!

Am mers pe vechiul terasament de cale ferată către fosta mină de cărbuni Ceptura, o surpriză tare plăcută, cu peisaje neașteptat de frumoase.


Este un segment de drum care merită să fie protejat și semnalizat turistic. Ar deveni un adevărat „greenway”, așa cum există în destule țări, spre exemplu în Noua Zeelandă: https://en.wikipedia.org/wiki/Otago_Central_Rail_Trail.


Mina de lignit s-a deschis în 1954 și a funcționat până în anii 90. „Deschiderea minei de cărbuni de la Ceptura, a dus şi la consemnarea unei alte premiere în istoria localităţii, construirea unei căi ferate cu ecartament redus, pe care circula o locomotivă cu abur. Aceasta era atracţia celor mici care alergau după tren şi reuşeau să se agaţe de vagoane, pentru că viteza cu care locomotiva se deplasa era foarte mică, datorită în primul rând, configuraţiei terenului şi a numeroaselor curbe.”


Am putut merge și noi chiar pe urmele locomotivei de odinioară și ne-a plăcut foarte mult.


Traseul măsoară aproximativ 5km și poate fi cu ușurință parcurs de către familii. Harta se găsește aici: https://www.bikemap.net/en/r/7848438/#13.32/45.02974/26.33135. La km 1,3 și la km 2,0 există două podețe din beton care, pentru siguranță, pot fi ocolite. La cel din urmă se coboară pe drumul lateral stânga iar apoi se urcă iar pe linia terasamentului, pe o uliță îngustă care apare după primul rând de case.


Traseul către Mina Ceptura reprezintă genul de experiență potrivită pe care o promovăm cu toată încrederea. Hai #ÎnDealuMare!332 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page